7 maj 2014

Statsminister - Özz Nujen 27.04.14

Özz Nujen på Rival

www.nujen.nu
Özz har skämtat i 14år. Youtube tillhandahåller dokumenterat bevis på Özz’s leveransgaranti, det är sällan humor av stå upp karaktär klarar av att behålla sitt skimmer när det filtreras genom kameralins, men Özz är väl värd att skratta åt även hemma framför skärmen. Hans nuna syns frekvent i teve och media. När han sätter upp enmansshow på Rival finns det inga tvivel om att det blir utsålt.

Min upplevelse är att Rival är en svår scen att bemästra, balkongplatserna svävar högt upp över scenen och parkettraderna sträcker sig djupt in i rummet, salongen verkar nästan sakna bestämda gränser, som om stolsraderna fortsatte i oändlighet ut i universum. Att lyckas omsluta hela publiken med humor är en uppgift som den mest skicklige publikfriare måste kämpa för på Rival. De gånger jag sett förställningar här har publiken haft närmare till en artig applåd, snarare än att ge efter för ett okontrollerat skratt.

Utanför entrén till Rival står en samling människor och lapar sol innan det är tid att ta plats i salongen. Ikväll är det sista föreställningen, därefter återstår endast extrashowerna på Cirkus. Stämningen sköljer över mig när jag kliver in i foajén, mina förväntningar är skyhöga och det känns i hela kroppen att jag kommer vara med om något särskilt tillsammans med full salong på 700personer. I entrén möts jag av tunga beats inifrån salongen, publikinsläppet har börjat och Timbuktu spelas på högsta volym. Några som slagit sig till rätta på fjärde raden håller för öronen och grimaserar. Jag tar plats och låter volymen omsluta mig, basen vibrerar genom sammetsfåtöljen. Det är omöjligt att värja sig mot budskapen om medmänsklighet och civilcurage i låttexterna, det är uppenbart att musiken inte är slumpmässigt utvald.


Obevekligt självsäker intar han scenen. Özz har en unik karisma, nästintill radioaktiv av ödmjukhet och explosivitet. Från första anslaget är han i direkt kommunikation med publiken, fullständigt närvarande och hundra procent trogen sin agenda. Efter en mäktig presentation av Statsministerkandidaten gör Özz en sammetslen öppning av föreställningen, ägnar några minuter åt förspel, blir bekant med publiken och ser till att salongen landar i överenskommelsen om att ägna kommande timme åt det limbo som existerar mellan humor och allvar –det är ingen lättsmält komedi Özz dukar upp. Hela föreställningen är ett genidrag; Sverige beter sig som en pubertal tonåring i identitetskris och på samma gång som en överbeskyddande storebror med dödsångest inför stundande riksdagsval, desperat försöker vi framstå som politiskt korrekta och insatta i en politik som allt mindre baseras på resonemang med rötter i förnuft och kärlek, valrörelsen är mer en kapplöpning om radikala åsikter som ska snärja röster; aldrig har det funnits ett större behov av att rensa luften från märkliga begrepp, falska anklagelser och ihålig retorik. Özz gör humor av ämnen som ligger i tiden och berör publiken allra mest. Ibland blir publiken obehagligt artig och applåderar mekaniskt för att understryka sitt instämmande i åsikter om jämställdhet, ibland rycks vi ur självgodheten och blir ställda mot väggen, tvingas tänka efter, ta ställning och sedan kikna av skratt. Han är Stadsminister, rockstjärna och komiker på samma gång. Özz är ett kompakt stycke energi som bemästrar sin publik utan pardon. Han får oss att skratta samtidigt som han slår oss på käften. Och publiken ligger i drivor, tjutandes av skratt.

www.lifeline.se
Özz gör en show som är tät, genomgripande och gedigen. Inte för ett ögonblick låter han publiken glida ur händerna på honom, konstant håller han oss roade och häpna. Någon klok profil inom humorsverige har vid tillfälle sagt att bra humor gör oss medvetna om våra fördomar, snarare än att stryka under dem. Özz gör oss medvetna och vakna med sitt okuvade sätt att rikta strålkastarljuset på de lögner vi omger oss med i vardagen, får oss att spärra upp ögonen och sätta sanningen i halsen. I ett av föreställningens starkaste partier diskuterar han rätten till åsiktsfrihet i en demokrati och avtäcker en sanning som de flesta politiker bara hanterar med grytlappar: ”Rasism är ingen åsikt. Det är ett brott.”

En kvart av föreställningens tid går ut på att publiken fritt får ställa Statsministerkandidaten mot väggen och Özz utlovar raka och ärliga svar. Det svindlar att sätta sig in i hur skicklig Özz måste vara för att klara av att improvisera femton minuter, utan att tumma på underhållningsgraden. Det är ett modigt val han gör och det blir magiskt när han med lätthet navigerar genom publikhavets frågetecken. Man måste älska honom för att han vågar vara oense med sin publik.

Föreställningen har kommit till sitt slut. Özz håller sista pläderingen, blir allvarlig som för att komma oss nära och försäkra sig om att göra avtryck. Plötsligt går en rysning genom publiken, ett helt oväntat obehag. Något i rummet att fruktansvärt fel. Först tror jag att jag sett fel, sen förstår jag och vill skrika rakt ut, men orden fastnar i strupen. Mitt hjärta skenar i en kropp som förlamats av rädsla. På Stadsministerns bröst lyser en röd darrande punkt mot den vita skjortan. På en sekund är det över; skottet ljuder, publiken flämtar och Özz störtar mot golvet – träffad. Så blir det mörkt i salongen, innan ljuset åter går upp och applåderna slungas mot scenen.

Özz tar emot ovationerna onödigt blygsamt, hela salongen står upp. Jag hade velat se honom bada i ljudet av beröm, njuta av att i det ögonblicket vara våran statsminister. Istället tystar han ganska snart ner hyllningarna, går av scenen och ställer sig i salongen med en öppen inbjudan till samtal för den som önskar.

Jag hoppas att våra partiledare har sett föreställningen.
www.roaproduktion.se
#omståupp 

6 maj 2014

Bröderna Luuk - Får man göra slut med sitt syskon? 23.04.14

Kristian Luuk och Martin Luuk på Rival

En garanterad kritikersuccé. 
Föreställningen har en tragikomisk ton, behandlar ett allmängiltigt tema av psykologisk karaktär och framförs av två medelålders män som syns och hörs i det offentliga. 
Bröderna Luuk har rosats i media, det är fullt förståeligt.

www.blixten.se
Foto Mats Bäcker
Dagen före premiär hade jag äran att vara del av generalrepetitionspubliken. Vi var en vänligt sinnad publik, vi ville vara till hjälp och vi ville att föreställningen skulle göra knock out. Jag hade uppriktigt tråkigt merparten av tiden i salongen och hade svårt att förstå varför man valt att kalla tillställningen ”en humorföreställning”, eller i ärlighetens namn, varför man överhuvudtaget ansträngt sig att genomföra projektet och ta betalt för det.

Föreställningens centrala tema är syskonskap och utmaningen att dela en uppväxt. Vi får möta två bröder i deras relation till den andras egenskaper och inverkan på vederbörandes identitet. Kristian och Martin håller varandra i handen och promenerar i maklig takt genom minnenas allé, förbi barndomens fiskelycka, via syskonkärlekens konflikter för att slutligen knytas samman av ett tunt blodsband när ålderdomen nalkas vid horisonten.

www.blixten.se
Foto Morgan Norman
Det finns ett element av spänning i att komma nära väl ansedda mediaprofiler, en trigger i förhoppningen om att utröna sina idoler, men det finns också förväntningar som behöver uppfyllas för att idoldyrkan ska kunna fortgå efter en intim granskning. Martin har karisma och en röst som låter klangfärgerna spegla ordens innebörd. Kristian däremot är häpnadsväckande stel och svåråtkomlig på scenen. Han saknar helt personligt tilltal och verkar mer obekväm än intresserad av att berätta och framföra. Mestadels levereras replikerna i monotoni, som lästa rakt ur ett manus, bröderna berättar om sitt liv på ett sätt som verkar mer inövat än genuint. Längtan efter att komma publiken nära lyser med sin frånvaro. Bildspelet som tar oss genom de tidiga åren verkar åtminstone få herrarna att slappna av, men har inte större genomslag hos publiken än en diabildsvisning på släktträffen där man serverar för inhyrd cateringfirma. Vid ett tillfälle händer något mellan bröderna som också skapar respons från salongen, en argumentation växer till en konflikt och något förändras i klangen, repeterade tonlägen ersätts av äkta färg och det känns som vi bevittnar en genuin dispyt, publiken håller andan en sekund och intresset skärps. Tyvärr löper man inte linan ut, konflikten avbryts och tilltalet blir åter polerat och avslaget.


I linje med klassisk dramaturgi försöker man avsluta på lyckligt vis med framåtanda och suggestiv eftersmak. Dessvärre blir finalnumret pinsamt billigt när bröderna briser ut i duett till förinspelat komp. Showen blir ett amatörmässigt försök att beröra och underhålla, kvaliteten håller nivå med ett gymnasialt projektarbete.

#omståupp