9 september 2014

Felicia Tomala 05.09.14

Jag hörde hennes namn ofta före jag sett henne på scenen eller träffat henne personligen, alltid omnämnd med viss tyngd, man lät mig förstå att hon var någon att göra till förebild. Felicia är inne på sitt femte år av stå upp komik och i mina ögon särskiljer hon sig från resten av branschen. Hon har integritet som ger gåshud, både privat och på scenen.

- När jag började hade jag så dåliga skämt, jag fick mer skratt på hur jag sålde in dem.
Felicia gestaltar med en jazzig rörelse i händer och bröst hur hon brukade vara på scenen för att vinna publikens tycke. Från att vara energisk publikflörtare har hon landat i en stadigare stil. På scenen är Felicia din bästa vän, din roliga polare som kommer med härliga infallsvinklar för att roa just dig. Hon får sin publik att känna sig helt förtrogen, därför blir det aldrig pinsamt när hon delar med sig av märkliga scenarier ur det egna livet, man vill vara där med henne och man identifierar sig med hennes verklighet.
- Det är klart att man får mer respons när man går in helhjärtat och säljer in sig själv. Men jag skulle aldrig säga något på scenen som jag själv inte tycker är kul.

Jag träffar Felicia över en gudabenådad kaffe på Johan&Nyström och hon är helt den entertainer jag känner från scenen. Jag har svårt att klottra ned anteckningar från vårt samtal eftersom jag fastnar i hennes anekdoter som gestaltas med gester och grimaser.
- Jag har alltid tyckt att jag är rolig, även om jag inte ansetts som den roligaste i gänget, jag har varit teaterapan. Vissa av mina vänner blev förvånade när jag började med stand up.
Hon är nämnvärt attraktiv, men visar inget tecken på fåfänga. Felicia berättar att hon som nybörjare fick många uppmuntrande kommentarer när hon kom av scenen, oftast fick hon höra “Du är riktigt söt” eller “Vad snygg du är”, välmenta ord som i sammanhanget blir fel.
- Stand up är ingen skönhetstävling.
Hon blev också van vid att kritiseras av manliga kollegor som generöst gav konstruktiva tips, trots att hon fått överlägset med publikrespons den kvällen.
- Det är en annan chargong mellan grabbarna, man dunkar varandra i rygg och dricker öl efter ett gig. Om jag skulle fråga Betnér om han och jag ska ta en öl kommer det alltid gå att feltolka.

Det var stand up:en som gjorde Felicia genusmedveten, tidigare skulle hon ha hävdat att vi jobbar utifrån samma förutsättningar oavsett kön, men kulturen i humorsverige fick henne att vässa armbågarna och i höst startar arbetet med en egen stand up föreställning på tema genus. Målet är att rescensionerna ska understryka “Hysteriskt roligt!” snarare än att Felica kommer med banbrytande nytänk på genusfronten, även om hon är passionerad i ämnet.
- Som tjej måste man jobba hårdare för att få skratt och för att få gig på betalklubbar. Och för att få betalt för det. Men det sporrar mig att vilja ruska om branschen.
Samtidigt är den inte okomplicerat att kriticera den gemenskap man ändå vill tillhöra.
- Man vill förändra saker, men det är mer klädsamt att hålla käften.
Felicia hade bara sig själv att tacka när hon första gången fick scentid på RAW. I samband med att Mårten Andersson uttalat sig i en Värvet intervju om efterfrågan på kvinnliga komiker tog Felicia kontakt med honom och erbjöd sin humor till stundande sommarfestival. Mårten svarade att han inte brukar ta med komiker som han inte sett, men eftersom hon verkade veta vad hon ville var han beredd att göra ett undantag. På den sommarfestivalen uppträdde 35 komiker, 4 av dem var kvinnor. Jag anmärker att det är märkligt att Felicia aldrig uppträtt på Norra Brunn.
- Brunnen har blivit så prestigeladdat att jag inte vågat ta mig an det.
Hennes blygsamhet överraskar och är helt överflödig. Jag frågar Felicia vad hon önskar sig av framtiden och hon svarar utan att behöva fundera.
- Att få turnera, så som Soran Ismail och Magnus Betnér gjort med “En Skam”. Så fort de har något att säga är det folk som är beredda att lyssna.

Felicia pratar utan skrupler om att leva med ångest. Så länge hon kan minnas har ångesten varit där.
- “Jag får hemlängtan när jag är hemma”, sa jag när jag var 5år och mamma förklarade att det kallas ångest.
Fram till att hon började med stand up var det en enkel lösning att gömma sig bakom ångensten, skylla på den istället för på sig själv för att hon inte tog tag i det hon ville. När Felicia i vuxen ålder sökte hjälp diagnostiserades hon med depression och medicinerades, det ledde till en kort period av att må bra och då sökte Felicia upp en grundkurs i Stand up och hittade ett sätt att få omedelbar belöning. Fem år senare är humor hela hennes liv och ångesten hänger troget kvar, men på Felicias villkor.
- Antingen är jag ute och garvar, eller så ligger jag och primalskriker på köksgolvet. Men även om jag mår riktigt dåligt kan jag skratta, i min familj har vi alltid skrattat åt det som är svårt. Jag mår bra av att vara glad… och då får man fejka det ibland.
@FeliciaTomala






#omståupp